UA-73770663-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Oefeningen

 

Oefeningen Bij de jeugdbrandweer worden dezelfde oefeningen uitgevoerd als bij de volwassen brandweer. Er wordt jaarlijks elke week op woensdagavond geoefend.  Meestal vinden er twee oefeningen op een avond plaats. 


Toelichting
 • er wordt een lijst samengesteld van oefenobjecten, zoals scholen, fabrieken, flats, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven enz.
 • in ruimten worden brandhaarden gesimuleerd. Verder worden slachtoffers verstopt en (zogenaamd) gevaarlijke stoffen neergezet     waar ze op moeten letten in verband met hun veiligheid
 • van elke oefening wordt de inzet geregistreerd
 • per aspirant wordt de registratie bijgehouden
 • gelet wordt er op snelheid, commandovoering en een juiste inzet
 • na elke oefening vindt er een evaluatie plaats

 • Soms vragen wij jeugdleden om een kort verslag te schrijven hoe zij een oefening hebben ervaren. 

  Deze verslagen kunt u hieronder teruglezen.   Toelichting oefening: 

  Locatie: Oefening op de Korporaal van Oudheusdenkazerne,te Hilversum. 
  Datum: 25-05-2012. 

  Hierbij een kort verslag van de oefening op woensdag 25 April 2012 op de Korporaal van Oudheusdenkazerne,te Hilversum. 
  Tijdens deze oefening kregen we assistentie van de Koninklijke Marechaussee. 

  De 1ste oefening was een hogedruk inzet: 
  De enscenering bestond uit twee vuurhaarden met een doorslag naar de verdieping erboven, er werd één slachtoffer vermist, die lag in de kelder. 
  Prioriteit Brandweer; Een kleine verkenning na het uitvragen van de sleutelhouder omtrent de situatie en of er nog slachtoffers vermist worden.
  Hierna werd de 1e hogedrukstraal op de 1ste vuurhaard in gezet en het vermiste slachtoffer uit de kelder gered. Vervolgens werd de 
  2e hogedrukstraal op de 2de verdieping ingezet. 

  De 2ste oefening was een lagedruk inzet: 
  De enscenering bestond uit twee vuurhaarden met een doorslag uit een trapkast waardoor de toegang naar de 1ste verdieping geblokkeerd werd. 
  Het slachtoffer (Gewapende verdachte van brandstichting) hing boven uit het raam en kon niet meer weg komen. De Koninklijke Marechaussee 
  assisteerde de brandweer bij het bevrijden van het slachtoffer nadat de vuurhaarden geblust waren en de ruimte was geventileerd. 
  Het slachtoffer werd ter plaatse in de boeien geslagen en afgevoerd. Vervolgens mocht hij wel weer uit de boeien gelukkig, het was dan ook een oefening. 
  Het was een leerzame oefenavond voorgaand aan de wedstrijden. 
  Ik wil de Koninklijke Marechaussee hartelijk bedanken aan hun spontane bijdrag aan deze oefening. 

  Met vriendelijke groet, 

  Simon Eijpe. 


  Locatie: Gooise Praktijk School, te Hilversum 
  Datum: 26-03-2012 

  Hierbij een kort verslag van de oefening op Maandag 26 maart 2012 in samenwerking met de BHV organisatie bij de Gooise Praktijk School mochten houden. 
  Tijdens deze oefening werden zowel de jeugdbrandweer als de BHV- Organisatie beoordeeld. 

  De oefening was een hogedruk inzet: 
  De enscenering bestond uit twee vuurhaarden met een doorslag naar het kantoor er naast , er waren twee slachtoffers, de school was open en er werden meerdere lessen gegeven. 
  Prioriteit BHV; brandweer bellen, Evacuatie van de leerlingen en personeel, bij de verkenning de slachtoffers redden en hierna naar buiten naar de veilige verzamel plaats. De Brandweer opvangen en de bevelvoerder voor zover mogelijk in te lichten met de juiste informatie. 
  Prioriteit Brandweer; Een kleine verkenning na het uitvragen van het hooft BHV over hoe de situatie is en of er nog slachtoffers vermist worden, om vervolgens de 1e hogedrukstraal op de 1ste vuurhaard, 2e hogedrukstraal op de 2de vuurhaard . BHV-ers gebruiken voor het opvangen van de hulpdiensten op een veilige plaats. 

  Evaluatie van de oefening: 
  Het was zowel voor de BHV Organisatie, aspiranten en jeugdleiders een leerzame dag. De juryleden hebben een aantal verbeteringen toegelicht zowel aan de BHV - Organisatie als de aspiranten, er kan nog één en ander verbeterd worden. 

  Ik wil iedereen op de Gooise Praktijk School hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van een school inclusief leerlingen en BHV-ploeg! 

  Met vriendelijke groet, 

  Simon Eijpe 


  Locatie: Tergooi ziekenhuizen Blaricum 
  Datum: 26-01-2011 


  Op woensdagavond heeft de jeugdbrandweer van Bussum de kans gekregen om te oefenen bij Tergooi ziekenhuizen, gelegen te Blaricum. 

  Een oefening op een locatie als deze is erg gunstig voor de jeugd. Het leert ze goed te oriënteren op verschillende locaties. Er wordt een heel scenario bedacht in de hoop dat de jeugdleden deze correct uitvoeren en dat ze daar misschien weer van kunnen leren. 

  Zij mochten deze keer een oefening uitvoeren in de CV ruimte. Zij kwamen binnen via de ambulance-ingang en zijn hun weg gebaand door de, (als bordje voordoende), rook. 

  Ik mocht deze oefening als slachtoffer spelen, dus ik hield mij schuil in een van de machinekamers in de hoop natuurlijk dat ik snel gevonden zou worden. Binnen enkele minuten werd ik dan ook "gered" uit een benarde situatie. 

  Er werd door de alarmcentrale, (AC), meegegeven dat ik wel kon praten en nog kon lopen. Dit was iets wat de jeugdleden natuurlijk niet wisten en mij vele vragen stelde hierover. 

  Eén van de jeugdleden heeft mij uit voorzorg toch op de rug genomen, hangend over de schouders en een ander liep achter mij voor mijn veiligheid. Zo hebben ze mij terug over de trap vervoerd en in veiligheid gebracht. 

  Na deze oefening heeft de jeugd een beoordeling van de jeugdleiders gekregen, waarin de leermomenten naar voren kwamen en er de volgende oefening misschien weer meer op gereageerd kan worden. 

  Al met al was mijn ervaring met de jeugd erg geslaagd. Het zijn goede jongens die erg hun best doen om het vak zo goed mogelijk onder de knie te krijgen, en daar ook graag voor willen leren! 

  Verslag geschreven door Simon Eijpe.   Toelichting oefening: 

  Locatie: Metaalbewerkingsbedrijf Out, te Naarden 
  Datum: 12-05-2011 
  Beste Michael, 


  Hierbij een kort verslag van de oefening op woensdag 12 mei jl. die wij in samenwerking met de BHV organisatie in jouw bedrijf mochten houden. 
  Tijdens deze oefening werden zowel de jeugdbrandweer als de BHV- Organisatie beoordeeld. 

  1e Oefening was een lagedruk inzet: 
  De enscenering was een brandende gasflessenbatterij en er werden drie slachtoffers vermist. De BHV-ers werden opgeroepen via een akoestisch signaal. 

  De opdracht luidde; eerst de brandweer alarmeren, vervolgens het pand ontruimen bij het aantreffen van de brandende gasflessen, meteen naar buiten en wachten op de brandweer op een veilige plaats. Aankomst brandweer; BHV-ers juiste informatie doorgeven aan de bevelvoerder van de brandweer. Prioriteit was het koelen van de gasflessen, hierna de redding van de slachtoffers. 

  2e Oefening was een hogedruk inzet: 
  De enscenering bestond uit twee vuurhaarden met een doorslag naar de bovenverdieping, er waren drie slachtoffers, waarvan er twee achter de vuurhaard lagen. Prioriteit BHV; brandweer bellen, bij de verkenning beneden het 1e slachtoffer redden en hierna naar buiten naar een veilige plaats. De Brandweer opvangen en de bevelvoerder voor zover mogelijk in te lichten met de juiste informatie. Prioriteit Brandweer; 1e hogedrukstraal beneden op de vuurhaard, 2e hogedrukstraal boven, 5 en 6 slangenploeg inzetten bij de redding van de slachtoffers. BHV-ers gebruiken voor het opvangen van de hulpdiensten op een veilige plaats. 

  Evaluatie van beide oefeningen: 
  Het was zowel voor de BHV Organisatie, aspiranten en jeugdleiders een leerzame avond. De juryleden hebben een aantal verbeteringen toegelicht zowel aan de BHV - Organisatie als de aspiranten, er kan nog één en ander verbeterd worden. 

  Ik wil dhr. Michael Out en zijn medewerkers hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van hun bedrijf! 

  Met vriendelijke groet, 

  Herman van Veen

  Cookie-beleid

  Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

  Gaat u akkoord?